Τα πιο δημοφιλή προς εξαφάνιση ζώα στην Ελλάδα έχουν διπλό όνομα. Καρέτα καρέτα, μονάχους μονάχους, κρι κρι. Κάπως έτσι έχει καταχωρηθεί στη συνείδησή μου η σκέψη πως κανένα άλλο ζώο δεν κινδυνεύει, αφού δεν έρχεται πρόχειρα στο μυαλό κάποιο άλλο με διπλό όνομα.
Προφανώς, η παραπάνω σκέψη απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα, αφού ‘μια χαρά’ κινδυνεύουν και οι τίγρεις, οι γορίλες και τα πάντα. Εκτός, όμως, από τα ελληνικά είδη προς εξαφάνιση που όλοι λίγο πολύ τα έχουμε ακούσει και τα κοινά διεθνή που προαναφέραμε, υπάρχει μια λίστα ζώων προς εξαφάνιση που αγνοούμε ακόμα και την ύπαρξή τους. Όπως για παράδειγμα το…
1. Βακίτα
Μπορεί το όνομά του να θυμίζει γνωστά δρεπανοκατσάβιδα (βλ. Μακίτα), ωστόσο πρόκειται για ένα από τα σπανιότερα θαλάσσια θηλαστικά, το οποίο μοιάζει με δελφίνι και υπάρχει μόνο στον κόλπο της Καλιφόρνια. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ζωντανά μόλις 30 βακίτα, τα οποία βρίσκονται σε εξαιρετικό κίνδυνο ελέω της υπεραλίευσης.
2. Μοσχέλαφο
Ελάφι το οποίο αντί για κέρατα έχει κάτι σαν χαυλιόδοντες για να προστατεύεται από τους εχθρούς. Κατοικεί κυρίως στη νότια Ασία, αλλά μερικά είδη του έχουν βρεθεί μέχρι τη Σιβηρία. Ο βασικός λόγος για τον οποίο βρίσκεται κοντά στην εξαφάνιση δεν είναι άλλος από το κυνήγι.
3. Αφρικανικός πιγκουίνος
Θα μπορούσε να είναι ανέκδοτο. Παρ’ όλα αυτά, όσο παράξενο κι αν φαίνεται, στη Νότια Αφρική υπάρχουν ασπρόμαυροι πιγκουίνοι. Αυτή τη στιγμή ο πληθυσμός τους φτάνει τις μερικές δεκάδες χιλιάδες, ενώ πριν 200 χρόνια αποτελούνταν από μερικά εκατομμύρια. Οι αφρικάνικοι πιγκουίνοι οδηγούνται προς την εξαφάνιση τόσο λόγω του κυνηγιού όσο και του πετρελαίου που καταλήγει στη θάλασσα.
4. Ντόλε
Το ντόλε αν και εξωτερικά μοιάζει με αλεπού, αποτελεί ένα είδος άγριου σκύλου που κατοικεί στην Ασία. Είναι ιδιαίτερα κοινωνικό, αφού ζει σε ομάδες 12-40 ατόμων και είναι δύσκολο να αποσοβηθεί η εξαφάνισή του αφού έχουν απομείνει μόλις 2500 ντόλε και όσες απόπειρες έχουν γίνει να να ζήσει υπό αιχμαλωσία έχουν αποτύχει.
5. Γιγαντιαία βίδρα
Φτάνει τα 1.8 μέτρα μήκος και ζει στα ποτάμια της Λατινικής Αμερικής. Αποκαλείται ‘λύκος του ποταμιού’ και ζει τρώγοντας ψάρια. Οδηγείται σταδιακά προς την εξαφάνιση, εξαιτίας της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο ζει. Δεν ξέρουμε από πόσα άτομα αποτελείται αυτή τη στιγμή ο πληθυσμός της, αλλά από μερικές χώρες έχει ήδη εξαφανιστεί εντελώς.
6. Saiga
To 2015 πέθαναν πάνω από 200.000 saigas, λόγω μιας εσωτερικής αιμορραγίας που προκάλεσε ένας ιός. Σήμερα, ο πληθυσμός τους υπολογίζεται στις 18.000, ενώ στις αρχές των ’70s ξεπερνούσε το εκατομμύριο. Οι άνθρωποι κυνηγούν τα saigas για το κρέας και τα κέρατα τους. Κέρατα έχουν μόνο τα αρσενικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο εναπομείνας πληθυσμός να έχει πολύ περισσότερα θηλυκά από όσα αρσενικά. Όσες saigas έχουν απομείνει ζουν σε Ευρώπη και Ασία.
7. Άλογο Πρζεβάλσκι
Στις αρχές του 19ου αιώνα είχαν μείνει μόλις 12 άλογα Πρζεβάλσκι, από τα οποία προέρχονται όσα υπάρχουν σήμερα. Πρόκειται για ένα είδος αλόγου που κατά πάσα πιθανότητα είχε σταματήσει να εκτρέφεται από τον άνθρωπο εδώ και αιώνες. Αν και ο πληθυσμός του έχει αυξηθεί, αποτελεί ακόμα είδος προς εξαφάνιση.
8. Δελφίνι του Μάουι
Το δελφίνι του Μάουι αποτελεί ένα από τα μικρότερα είδη δελφινιών και έχει πληθυσμό που φτάνει με το ζόρι τα 63 άτομα. Κατοικεί στη Νέα Ζηλανδία και βασικό εχθρό του αποτελεί ο άνθρωπος και συγκεκριμένα οι κακές πρακτικές αλιείας.
9. Ταμαρού
Είναι γνωστό και ως βουβάλι νάνος και ζει στο νησί Mindoro στις Φιλιππίνες. Ο πληθυσμός του αποτελείται από μόλις 300 άτομα και η σταδιακή εξαφάνισή του είναι αποτέλεσμα της καταστροφής του φυσικού του περιβάλλοντος.
10. Άδακας
Αποτελεί ένα είδος αντιλόπης και ο άνθρωπος το κυνηγά για το λευκό του τρίχωμα και τα κέρατά του. Υπάρχουν μόλις 100 άδακες στον πλανήτη. Οι υπόλοιποι έχουν εξολοθρευτεί τόσο από τα τσιτάχ και τους πάνθηρες όσο κι από τον άνθρωπο.
oneman.gr